Skip to main content
wie hoe wat blok home
blok nieuws
blok contact
blok boek bestellen
blok zelf uitgeven
blok publicaties

Uit in Tiel 2024

April 2024

Uit in Tiel is een magazine dat door emjee|uitgevers uitgegeven wordt. Gezien de kleurrijke opbouw van het logo van “Tiel Fruitstad aan de Waal” worden ook dezelfde kleuren gebruikt in het magazine. Het magazine wordt in samenwerking gemaakt met ondernemersvereniging Hart van Tiel.

Het magazine wordt in samenwerking gemaakt met ondernemersvereniging Hart van Tiel. Wij verzorgen de complete productie van het magazine. Bekijk het magazine online.


Pluk 5 is verschenen!

november 2023

Er is weer een pluk uit, lees weer boeiende verhalen uit je eigen omgeving. Leuke interviews, veel weetjes en informatie. Herken jezelf en de streek. Het magazine ligt weer op 450 leestafels en is gratis verkrijgbaar in meer dan 48 dorpen in de Betuwe.
Wil je een inkijkje in het magazine? Dit kan via deze link.


Actie! - Achter de Wolken voor €25,-

november 2022

Speciale actieprijs voor het boek Achter de wolken. Gebruik de code T0301 tijdens het afrekenen om de korting toe te passen. Deze actie loopt t/m 31 december 2022.

Achter de wolken is een biografisch boek over het leven maar ­vooral over het werk van Dik Kusters uit Varik, opgetekend door Fred Eggink.

De aanleiding is de 70e verjaardag van Dik Kusters, in dienst van het landschap en met liefde voor de regio.

Het boek geeft een beeld van de cultuurhistorie van ‘zijn’ ­Betuwe, het veranderende landschap en de voortdurende strijd tegen het water van de Waal. Maar niet alleen dit, ook zijn jarenlange inzet als ontwerper, initiatiefnemer en verbinder bij ­Stichting 4-Stromenland (Fruitcorso) komen in het boek aan bod.
De laatste jaren is Dik steeds meer betrokken geraakt bij de organisatie van “Wereldse Klanken” bij de Culturele Stichting Stroomhuis Neerijnen. Ook wordt aandacht aan besteed in het boek.

International Watercolor Society (IWS)
Als lid/bestuurslid neemt hij regelmatig deel aan groeps­tentoonstellingen ergens in de wereld. Recent in New Delhi, India, Fabriano Italië en Varna Bulgarije.

Wat maakt het boek bijzonder
Het boek beschrijft een landschapsschilder die, als het ware vanuit het niets, de wereld verovert. Een boek over waartoe blijven geloven in jezelf kan leiden. Ook een boek als statement over de teloorgang van het oude rivierlandschap.
Een eerbetoon aan een echte “rivierenlander”.
Voortdurende betrokkenheid bij de rivier de Waal in veel facetten en op veel momenten.

Aanvullende projecten
Naast het boek zal er dit jaar en volgend jaar op diverse plaatsen werk van Dik Kusters te zien zijn. O.a. in Stroomhuis Neerijnen, Regionaal Archief Rivierenland, Marechaussee museum Buren, Kunstroute Culemborg.


Pluk nr 2- zomer 2022

juli 2022

Op de eerst pluk hebben we zulke leuke reacties gehad dat wij met veel plezier aan een tweede pluk zijn begonnen. Deze is nu af en op veel plaatsen ligt deze om te lezen of mee te nemen. We hopen de lezers weer te boeien met leuke verhalen en weetjes over het Rivierengebied. Het magazine online bekijken? Dit kan op Issuu.


Nieuw magazine - pluk

februari 2022

(Foto: Liesbeth Wattimury)

Al een aantal jaren lopen wij met plannen rond om een regio-eigen magazine te maken. Afgelopen jaar hebben we dit vorm kunnen geven en er ligt nu een eerste editie. Hopelijk beleeft u als lezer net zoveel plezier aan het magazine als wij aan het maken.

Met pluk willen we inwoners van het Rivierengebied boeien met mooie verhalen, achtergrondinformatie en verrassende interviews. Pluk is een magazine dat door emjee|uitgevers uitgegeven wordt. Bekijk het magazine via Issuu.


Nieuwste publicatie - Doe jezelf een plezier!

november 2021

(Foto redactie: Liesbeth Wattimury)

Met trots presenteren Stichting Mozaïek Welzijn en emjee|uitgevers het boek: ‘Doe jezelf een plezier!’ Een boek met verhalen van vrijwilligers uit Tiel. Op 18 november 2021 heeft Louis van Gaal via een livestream het boek uitgereikt aan Davina Molthoff.

Dit boek is gemaakt in het kader van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. De V van vrijwilligerswerk komt terug in een aantal foto’s omdat het vrijwilligerswerk centraal staat in onze maatschappij en het leven van mensen. Vaak onzichtbaar, maar nu in dit boek vol in beeld.

Mensen maken Nederland
In ons land zijn er meer mensen die vrijwilligerswerk doen dan je zou denken. Ruim 7 miljoen mensen staan voor elkaar klaar. Op veel verschillende manieren: een gezellig praatje, samen een boodschap doen, bij een evenement, bij de dieren, in het museum, actief bezig zijn bij je sportvereniging en ga zo maar door.

Vrijwilligerswerk krijgt een gezicht
In dit boek staan meer dan 60 portretten: met vrijwilligers, met mensen die vrijwilligerswerk ontvangen en met organisaties waar vrijwilligers actief zijn. Wij zijn er van overtuigd dat u het boek met veel plezier zult lezen en wij hopen dat u denkt: Ja, ik doe mezelf dat plezier en ga vrijwilligerswerk doen!

Dank aan alle vrijwilligers en organisaties die meewerkten om het boek mogelijk te maken.


Nieuwe editie magazine Uit in Tiel beschikbaar

(Foto: Fotograaf Liesbeth Wattimury)

Het populaire gratis magazine Uit in Tiel is weer beschikbaar. Dit is het vijfde jaar op rij dat het magazine wordt uitgegeven op initiatief van emjee uitgevers uit Varik, in nauwe samenwerking met ondernemersvereniging Hart van Tiel.

Het magazine laat zien wat Tiel allemaal te bieden heeft. Van toeristische tips in de stad en omgeving tot evenementen, winkels, horeca en praktische gegevens. Het mooi vormgegeven en kleurrijke magazine is niet alleen een uitstekende gids voor toeristen, maar ook interessant voor de inwoners van Tiel.

Voorzitter Hart van Tiel, Margriet van Heesch: “Ik ben trots op Tiel, het is een stad met veel potentie en dat wordt in dit magazine heel mooi weergegeven. Ondernemers laten erin hun passie en veerkracht zien, het blad is inmiddels niet meer weg te denken.” En ook Marie Jan Ousen, uitgever van het magazine, is erg blij met het resultaat. “Bij het samenstellen van het magazine realiseerde ik me steeds weer op wat voor een fijne plek ik mag wonen, werken en leven.”

Het magazine is verspreid en vanaf nu gratis verkrijgbaar bij Zinder, alle winkels en restaurants in de binnenstad, campings en diverse toeristische punten in de regio. Digitaal staat het magazine op emjee|vormgevers en op issue.com 


Oktober maand van de geschiedenis

ontdek gisteren begrijp vandaag

In oktober was er een uniek project samengesteld in het kader van de Maand van de geschiedenis (thema oost/west) door een samenwerking van vrijwilligers uit Buren, Buurmalsen, Hoorn, Nijkerk, Tiel en Volendam.  In deze genoemde plaatsen stonden lezingen gepland. Met als thema:

400 JAAR NEDERLAND - AMERIKA

Hoe twee pioniers nog altijd voor verbinding zorgen

Door de aangescherpte maatregelen omtrent het coronavirus kunnen de geplande lezingen niet doorgaan. Heeft het onderwerp uw interesse kijk dan eens op onderstaande websites, plan een bezoek aan museumschip de Halve Maen of lees de boeken van Jan de Boer en Jelmer Krom.

Achtergond

In november zijn er verkiezingen in Amerika, maar eerst gaan wij tijdens de Maand van de geschiedenis op zoek naar de invloed van Nederlandse pioniers in dit land…

Zo heeft de gemeente Nijkerk een relatie met Schenectady, omdat de stichter van deze Amerikaanse stad (destijds Schaenhechtede), Arendt van Curler, uit Nijkerk kwam. En de gemeente Buren heeft een vriendschapsband met de Village of Kinderhook, omdat Cornelis Maessen uit het graafschap Buren kwam. Maessen was de voorvader van de achtste president van de VS, Martin van Buren uit Kinderhook. Over en weer zijn er afgelopen jaren bezoeken geweest en activiteiten georganiseerd.

Het programma gaat hierop in en is georganiseerd door een unieke combinatie van organisaties en vrijwilligers uit heel Nederland. Tijdens diverse lezingen dompelen we ons onder in het Nederlandse verleden van Amerika en bestaat de mogelijkheid een replica van de Halve Maen te bezichtigen.

Dit project heeft als thema de relatie tussen Nederland (oost) en Amerika (west), waarbij de aandacht is gericht op de periode en het gebied Nieuw-Nederland in de 17e eeuw en het leven van Martin van Buren. Na de eerste reis van Hudson in 1609 met de Halve Maen vestigen de Nederlanders zich in een groot gebied rondom het huidige New York om handel te drijven met de indianen, forten te bouwen en boerderijen te stichten. De migranten waren echte pioniers. In 1664 namen de Engelsen het roer over. De invloed van de Nederlanders is echter tot op de dag van vandaag zichtbaar in de Amerikaanse samenleving. Zo zijn er dus twee voorbeelden van relaties tussen Gelderse – en Amerikaanse steden die terug te voeren zijn op de Dutch period.

Door de aangescherpte maatregelen omtrent het coronavirus kunnen de geplande lezingen niet doorgaan. Heeft het onderwerp uw interesse kijk dan eens op onderstaande websites, plan een bezoek aan museumschip de Halve Maen of lees de boeken van Jan de Boer en Jelmer Krom.

Wat wel kan

De hele maand oktober kunt u het museumschip de Halve Maen boeken en bezichtigen. Reserveren via halvemaen.nl

Meer lezen over de Arendt van Curler, een Nijkerker, die in 1662 aan de rivier de Mohawk een nederzetting vestigde die wij nu kennen als de stad Schenectadynijkerk-schenectady.nl

Meer lezen over Cornelis Maessen, de voorvader van Martin van Buren de achtste president van Amerika. In 2019 schreef Jan de Boer hierover een boek, “van boerenknecht tot president”. emjee-uitgevers.com

Meer lezen over de VOC reizen? In 2018 schreef Jelmer Krom een boek “De reizen van Willem de Wijs”. Het boek gaat over het onwaarschijnlijke leven van een achttiende-eeuwse zeeman (1696-1756).

 


Magazine Uit in Tiel in een nieuw jasje

Juni 2020

uit in tiel

(Foto: Fotograaf Liesbeth Wattimury)

Het gratis magazine Uit in Tiel heeft dit jaar een frisse en fruitige metamorfose ondergaan. De vormgeving is vernieuwd en er is dit jaar meer ruimte voor interviews en achtergrondverhalen. Het eerste exemplaar van Uit in Tiel werd woensdag 10 juni door uitgever Marie-Jan Ousen van emjee uitgevers overhandigd aan burgemeester Hans Beenakker bij Oike’s kersenkraam in Tiel. ,,Flipje, fruit, historie en een gezellige binnenstad, in Tiel vind je het allemaal”, zegt burgemeester Beenakker. “Het magazine Uit in Tiel geeft je alvast een voorproefje.”

Het magazine laat zien wat Tiel allemaal te bieden heeft. Van toeristische tips in de stad en omgeving tot evenementen, winkels, horeca en praktische gegevens. Het mooi vormgegeven en kleurrijke magazine is niet alleen een uitstekende gids voor toeristen maar ook interessant voor de inwoners van Tiel. “Juist nu het coronavirus iedereen in zijn greep houdt, verrast het magazine inwoners met veel leuke tips en wetenswaardigheden over hun stad”, zegt uitgever Marie-Jan Ousen. “Daarnaast wil Uit in Tiel voor lokale bedrijven een platform zijn om zich te presenteren.”

Het magazine komt een keer per jaar uit en is vanaf vandaag gratis verkrijgbaar bij Zinder, bij diverse winkels en restaurants in de binnenstad, campings en het stadhuis. Op uitintiel.nl is de digitale versie van het magazine te vinden. Op de website staat ook de meest actuele informatie over het doorgaan van evenementen.


Nieuwste publicatie emjee|uitgevers;

van boerenknecht tot president - Jan de Boer

Varik - 26 november 2019
"Afgelopen zomer mocht ik, Marie-Jan Ousen, het boek “van boerenknecht tot president” vormgeven. Jan de Boer, burgemeester van de gemeente Buren, heeft onderzoek gedaan en een boek geschreven over een boer die in 1631 Nederland verruilde voor Amerika.

Jan is voor het boek onder andere in Amerika geweest en heeft daar veel origineel beeldmateriaal gemaakt. Verder heeft hij zelf veel beeld gemaakt in Nederland. Daarnaast zijn er veel historische documenten en historisch beelden uit diverse musea. Kortom heel veel beeld. Ook heeft zijn onderzoek veel historische wetenswaardigheden opgeleverd die hij graag wil delen met de lezers.

De uitdaging voor mij was om de vele beelden, de lopende teksten en interessante neventeksten tot een geheel te maken. Voor mij staat altijd voorop dat een boek plezierig moet zijn om te lezen en in te kijken.

We hebben samen opgetrokken tijdens het maken van het boek - Jan nog hier en daar bijschaven aan een zin en ik binnen de opmaak kijken naar nog andere mogelijkheden. Nu het boek klaar is zijn we beide blij met het resultaat. Met trots is op 20 november het boek aan de lezers getoond. Met heel veel plezier kijk ik terug op dit project."

emjee home

verschenen: 20 november 2019

van boerenknecht tot president - Jan de Boer

1606 – In het graafschap Buren, midden in de Betuwe, wordt de boerenzoon Cornelis Maessen geboren tijdens een roerige periode in onze geschiedenis. Aan het begin van de Gouden Eeuw is de Republiek in oorlog en het graafschap ligt in het frontgebied. Plunderingen en overstromingen zijn aan de orde van de dag met ziekte en armoede tot gevolg. De jonge Cornelis komt als economisch vluchteling in Amsterdam terecht en tekent een contract als boerenknecht in Nieuw-Nederland, Amerika. Hij wordt daar de stamvader van de Van Buren familie. In de zesde generatie wordt Martin van Buren geboren en hij wordt de achtste president van de Verenigde Staten, exact tweehonderd jaar nadat Cornelis Maessen definitief vaste voet op Amerikaanse bodem zette. Dit boek volgt de twee hoofdpersonen en de boeiende tijd waarin zij leefden. Met name de ontstaansgeschiedenis van beide landen komt uitgebreid aan bod.

 

The farmhand and the president – Jan de Boer

1606 – In the county Buren, in the heart of the Dutch region called Betuwe, Cornelis Maessen is born as a farmer’s son. The continent and the Netherlands are in turmoil. This being the start of the Golden Age of Dutch oversea trade and colonialism, the young republic of the Netherlands  is at war. And it rages in the county Buren too. Ransacking and floods are common, causing widespread disease and poverty. Young Cornelis flees poverty and seeks employment in Amsterdam, where he signs a contract to become a farmhand in New Netherland, America. Unbeknowing, he will be the founding father of the Van Buren family. Six generations later Martin van Buren is born, who will become the eighth president of the United States. Van Buren is sworn in exactly two hundred years after Cornelis Maessen set foot on American soil for good. This book recounts the stories of Cornelis and Martin,  living in captivating times, the genesis of the two nations being widely covered.

Nieuwsgierig?

Denkt u dat wij iets kunnen betekenen voor uw organisatie of bedrijf?
Of wilt u vrijblijvend een offerte aanvragen?

Graag nodigen wij u uit voor een kop koffie of thee in het mooie Varik.