wie hoe wat blok home
blok nieuws
blok contact
blok boek bestellen
blok zelf uitgeven
blok publicaties

Nieuwe editie magazine Uit in Tiel beschikbaar

(Foto: Fotograaf Liesbeth Wattimury)

Het populaire gratis magazine Uit in Tiel is weer beschikbaar. Dit is het vijfde jaar op rij dat het magazine wordt uitgegeven op initiatief van emjee uitgevers uit Varik, in nauwe samenwerking met ondernemersvereniging Hart van Tiel.

Het magazine laat zien wat Tiel allemaal te bieden heeft. Van toeristische tips in de stad en omgeving tot evenementen, winkels, horeca en praktische gegevens. Het mooi vormgegeven en kleurrijke magazine is niet alleen een uitstekende gids voor toeristen, maar ook interessant voor de inwoners van Tiel.

Voorzitter Hart van Tiel, Margriet van Heesch: “Ik ben trots op Tiel, het is een stad met veel potentie en dat wordt in dit magazine heel mooi weergegeven. Ondernemers laten erin hun passie en veerkracht zien, het blad is inmiddels niet meer weg te denken.” En ook Marie Jan Ousen, uitgever van het magazine, is erg blij met het resultaat. “Bij het samenstellen van het magazine realiseerde ik me steeds weer op wat voor een fijne plek ik mag wonen, werken en leven.”

Het magazine is verspreid en vanaf nu gratis verkrijgbaar bij Zinder, alle winkels en restaurants in de binnenstad, campings en diverse toeristische punten in de regio. Digitaal staat het magazine op emjee|vormgevers en op issue.com 


Oktober maand van de geschiedenis

ontdek gisteren begrijp vandaag

In oktober was er een uniek project samengesteld in het kader van de Maand van de geschiedenis (thema oost/west) door een samenwerking van vrijwilligers uit Buren, Buurmalsen, Hoorn, Nijkerk, Tiel en Volendam.  In deze genoemde plaatsen stonden lezingen gepland. Met als thema:

400 JAAR NEDERLAND - AMERIKA

Hoe twee pioniers nog altijd voor verbinding zorgen

Door de aangescherpte maatregelen omtrent het coronavirus kunnen de geplande lezingen niet doorgaan. Heeft het onderwerp uw interesse kijk dan eens op onderstaande websites, plan een bezoek aan museumschip de Halve Maen of lees de boeken van Jan de Boer en Jelmer Krom.

Achtergond

In november zijn er verkiezingen in Amerika, maar eerst gaan wij tijdens de Maand van de geschiedenis op zoek naar de invloed van Nederlandse pioniers in dit land…

Zo heeft de gemeente Nijkerk een relatie met Schenectady, omdat de stichter van deze Amerikaanse stad (destijds Schaenhechtede), Arendt van Curler, uit Nijkerk kwam. En de gemeente Buren heeft een vriendschapsband met de Village of Kinderhook, omdat Cornelis Maessen uit het graafschap Buren kwam. Maessen was de voorvader van de achtste president van de VS, Martin van Buren uit Kinderhook. Over en weer zijn er afgelopen jaren bezoeken geweest en activiteiten georganiseerd.

Het programma gaat hierop in en is georganiseerd door een unieke combinatie van organisaties en vrijwilligers uit heel Nederland. Tijdens diverse lezingen dompelen we ons onder in het Nederlandse verleden van Amerika en bestaat de mogelijkheid een replica van de Halve Maen te bezichtigen.

Dit project heeft als thema de relatie tussen Nederland (oost) en Amerika (west), waarbij de aandacht is gericht op de periode en het gebied Nieuw-Nederland in de 17e eeuw en het leven van Martin van Buren. Na de eerste reis van Hudson in 1609 met de Halve Maen vestigen de Nederlanders zich in een groot gebied rondom het huidige New York om handel te drijven met de indianen, forten te bouwen en boerderijen te stichten. De migranten waren echte pioniers. In 1664 namen de Engelsen het roer over. De invloed van de Nederlanders is echter tot op de dag van vandaag zichtbaar in de Amerikaanse samenleving. Zo zijn er dus twee voorbeelden van relaties tussen Gelderse – en Amerikaanse steden die terug te voeren zijn op de Dutch period.

Door de aangescherpte maatregelen omtrent het coronavirus kunnen de geplande lezingen niet doorgaan. Heeft het onderwerp uw interesse kijk dan eens op onderstaande websites, plan een bezoek aan museumschip de Halve Maen of lees de boeken van Jan de Boer en Jelmer Krom.

Wat wel kan

De hele maand oktober kunt u het museumschip de Halve Maen boeken en bezichtigen. Reserveren via halvemaen.nl

Meer lezen over de Arendt van Curler, een Nijkerker, die in 1662 aan de rivier de Mohawk een nederzetting vestigde die wij nu kennen als de stad Schenectadynijkerk-schenectady.nl

Meer lezen over Cornelis Maessen, de voorvader van Martin van Buren de achtste president van Amerika. In 2019 schreef Jan de Boer hierover een boek, “van boerenknecht tot president”. emjee-uitgevers.com

Meer lezen over de VOC reizen? In 2018 schreef Jelmer Krom een boek “De reizen van Willem de Wijs”. Het boek gaat over het onwaarschijnlijke leven van een achttiende-eeuwse zeeman (1696-1756).

 


Magazine Uit in Tiel in een nieuw jasje

Juni 2020

uit in tiel

(Foto: Fotograaf Liesbeth Wattimury)

Het gratis magazine Uit in Tiel heeft dit jaar een frisse en fruitige metamorfose ondergaan. De vormgeving is vernieuwd en er is dit jaar meer ruimte voor interviews en achtergrondverhalen. Het eerste exemplaar van Uit in Tiel werd woensdag 10 juni door uitgever Marie-Jan Ousen van emjee uitgevers overhandigd aan burgemeester Hans Beenakker bij Oike’s kersenkraam in Tiel. ,,Flipje, fruit, historie en een gezellige binnenstad, in Tiel vind je het allemaal”, zegt burgemeester Beenakker. “Het magazine Uit in Tiel geeft je alvast een voorproefje.”

Het magazine laat zien wat Tiel allemaal te bieden heeft. Van toeristische tips in de stad en omgeving tot evenementen, winkels, horeca en praktische gegevens. Het mooi vormgegeven en kleurrijke magazine is niet alleen een uitstekende gids voor toeristen maar ook interessant voor de inwoners van Tiel. “Juist nu het coronavirus iedereen in zijn greep houdt, verrast het magazine inwoners met veel leuke tips en wetenswaardigheden over hun stad”, zegt uitgever Marie-Jan Ousen. “Daarnaast wil Uit in Tiel voor lokale bedrijven een platform zijn om zich te presenteren.”

Het magazine komt een keer per jaar uit en is vanaf vandaag gratis verkrijgbaar bij Zinder, bij diverse winkels en restaurants in de binnenstad, campings en het stadhuis. Op uitintiel.nl is de digitale versie van het magazine te vinden. Op de website staat ook de meest actuele informatie over het doorgaan van evenementen.


Nieuwste publicatie emjee|uitgevers;

van boerenknecht tot president - Jan de Boer

Varik - 26 november 2019
"Afgelopen zomer mocht ik, Marie-Jan Ousen, het boek “van boerenknecht tot president” vormgeven. Jan de Boer, burgemeester van de gemeente Buren, heeft onderzoek gedaan en een boek geschreven over een boer die in 1631 Nederland verruilde voor Amerika.

Jan is voor het boek onder andere in Amerika geweest en heeft daar veel origineel beeldmateriaal gemaakt. Verder heeft hij zelf veel beeld gemaakt in Nederland. Daarnaast zijn er veel historische documenten en historisch beelden uit diverse musea. Kortom heel veel beeld. Ook heeft zijn onderzoek veel historische wetenswaardigheden opgeleverd die hij graag wil delen met de lezers.

De uitdaging voor mij was om de vele beelden, de lopende teksten en interessante neventeksten tot een geheel te maken. Voor mij staat altijd voorop dat een boek plezierig moet zijn om te lezen en in te kijken.

We hebben samen opgetrokken tijdens het maken van het boek - Jan nog hier en daar bijschaven aan een zin en ik binnen de opmaak kijken naar nog andere mogelijkheden. Nu het boek klaar is zijn we beide blij met het resultaat. Met trots is op 20 november het boek aan de lezers getoond. Met heel veel plezier kijk ik terug op dit project."

emjee home

verschenen: 20 november 2019

van boerenknecht tot president - Jan de Boer

1606 – In het graafschap Buren, midden in de Betuwe, wordt de boerenzoon Cornelis Maessen geboren tijdens een roerige periode in onze geschiedenis. Aan het begin van de Gouden Eeuw is de Republiek in oorlog en het graafschap ligt in het frontgebied. Plunderingen en overstromingen zijn aan de orde van de dag met ziekte en armoede tot gevolg. De jonge Cornelis komt als economisch vluchteling in Amsterdam terecht en tekent een contract als boerenknecht in Nieuw-Nederland, Amerika. Hij wordt daar de stamvader van de Van Buren familie. In de zesde generatie wordt Martin van Buren geboren en hij wordt de achtste president van de Verenigde Staten, exact tweehonderd jaar nadat Cornelis Maessen definitief vaste voet op Amerikaanse bodem zette. Dit boek volgt de twee hoofdpersonen en de boeiende tijd waarin zij leefden. Met name de ontstaansgeschiedenis van beide landen komt uitgebreid aan bod.

 

The farmhand and the president – Jan de Boer

1606 – In the county Buren, in the heart of the Dutch region called Betuwe, Cornelis Maessen is born as a farmer’s son. The continent and the Netherlands are in turmoil. This being the start of the Golden Age of Dutch oversea trade and colonialism, the young republic of the Netherlands  is at war. And it rages in the county Buren too. Ransacking and floods are common, causing widespread disease and poverty. Young Cornelis flees poverty and seeks employment in Amsterdam, where he signs a contract to become a farmhand in New Netherland, America. Unbeknowing, he will be the founding father of the Van Buren family. Six generations later Martin van Buren is born, who will become the eighth president of the United States. Van Buren is sworn in exactly two hundred years after Cornelis Maessen set foot on American soil for good. This book recounts the stories of Cornelis and Martin,  living in captivating times, the genesis of the two nations being widely covered.

Nieuwsgierig?

Denkt u dat wij iets kunnen betekenen voor uw organisatie of bedrijf?
Of wilt u vrijblijvend een offerte aanvragen?

Graag nodigen wij u uit voor een kop koffie of thee in het mooie Varik.