Skip to main content
wie hoe wat blok home
blok nieuws
blok contact
blok boek bestellen
blok zelf uitgeven
blok publicaties
emjee uitgevers | Zwarte kerst

Titel: Zwarte kerst
Auteur: Tjeerd Vrij
Bladzijden: 80
Formaat: 13 x 20,5 cm
ISBN: 978 94 90329 06 8
Genaaid gebrocheerd: € 9,95


Zwarte kerst

Operatie Market Garden kwam in het najaar van 1944 tot stilstand en het Betuwse stadje Tiel kwam midden in het frontgebied te liggen. Met grote willekeur zouden de strijdende partijen de levens van vele onschuldige bewoners gaan treffen. Zwarte kerst verhaalt over een dramatische gebeurtenis in de dagen voor kerst. De Duitsers hadden een Engelse piloot en de echtgenote van een verzetsleider gearresteerd. Als reactie op de spectaculaire bevrijding van deze vrouw en moeder van drie kleine kinderen, gijzelden de Duitsers acht Tielenaren, waarvan ze er vijf fusilleerden. Een oorlogsmisdaad die een enorme impact had, ook nog jaren na de bevrijding. Niet alleen op de nabestaanden, maar ook op het aanzien van het lokale verzet. 

Omroep MAX stelde in de documentaire Oorlogsgeheimen namens een nabestaande de vraag ‘Waarom was mijn vader een van de vijf?’ Tjeerd Vrij werd benaderd om mee te helpen bij het vinden van het antwoord. Het onderzoek dat volgde, gaf veel nieuwe informatie over de fusillade. De verblijfplaats van de piloot was verraden. Maar door wie? En waarom werd hier na de oorlog zo geheimzinnig over gedaan? Ook is onderzocht welke Duitse officier het besluit tot de executie nam. Was het een eenmansactie van een dolgedraaide kolonel of was het hoogste Duitse niveau in Nederland bij dit besluit betrokken? 

Vrij neemt de lezer mee in een ijzingwekkende reconstructie. Het resultaat is een verhaal dat van het eerste tot het laatste woord boeit. Van de auteur verscheen in 2010 het succesvolle Bittere tranen - Jodenvervolging in Tiel en om omgeving. 

Nieuwsgierig?

Denkt u dat wij iets kunnen betekenen voor uw organisatie of bedrijf?
Of wilt u vrijblijvend een offerte aanvragen?

Graag nodigen wij u uit voor een kop koffie of thee in het mooie Varik.